Bu makalenin konusu aspendos köprüsü hakkında olacak. aspendos köprüsü ile ilgileniyorsanız, bu Aspendos Belkıs Köprüsü makalesinde aspendos köprüsü’yi analiz edelim.

Yeni güncellenen Aspendos Belkıs Köprüsü içindeki aspendos köprüsü ile ilgili içeriğe genel bakış

Şimdi aşağıdaki videoyu izleyin

Bu Hometown Inn web sitesiyle, sizin için daha değerli bir anlayış için aspendos köprüsü dışındaki diğer bilgileri güncelleyebilirsiniz. hometown-inn.com sayfasında, sizin için her gün her gün yeni ve doğru bilgileri güncelliyoruz, Sizin için en doğru bilgiye hizmet etmeyi umuyoruz, Kullanıcıların internette haberleri mümkün olduğunca çabuk yakalayabilmelerine yardımcı olun.

Konuyla ilgili paylaşım aspendos köprüsü

Tarihi #AspendosKöprü #eskiköprü #belkısköprü Tarihte adından çok söz ettiren Köprüçay nehri üzerindeki tarihi köprülerden biridir. Antalya-Manavgat güzergahında, Serik İlçesi yakınlarında, yol ayrımından Aspendos Antik Kenti çok rahat bir şekilde görülebilmektedir. Köprü, Belkıs veya Eski Köprü olarak da bilinir. Aspendos Köprüsü ilk olarak Roma döneminde yapılmıştır. Köprünün Roma versiyonu depremlerle yıkılmış, ardından 13. yüzyılda Selçuklular tarafından eski köprünün kalıntıları üzerine yeni bir köprü yapılmıştır. Köprü, Antalya’nın Selçuklular için önemli olduğu Alâeddin Keykubat zamanında kıyıda ulaşımı sağlamak amacıyla (1219-1236) arasında yeniden yapılmıştır. Köprünün yapımında da yakınlarda bulunan Aspendos antik kentinin binalarına ait taşlar kullanılmıştır. tarihi köprü; 225 metre uzunluğunda olup araç trafiğine kapalı olup yerli ve yabancı ziyaretçilerin ziyaret ettiği harika bir eser olarak durmaktadır. ESKİ BİNANIN (Eurymedon Köprüsü) YENİDEN İNŞAATI Roma köprüsünün yapısı ve güzergâhı bilgisayar yardımıyla sanal ortamda simüle edilmiştir. Bilgisayar modeli, halen var olan bina kalıntıları temel alınarak yapılmıştır. Bunlar rampalardan bazıları, her iki yakadaki karşılıklı ayaklar ve bir sütunun temelidir.[1] Bunun dışında nehir yatağında bulunan diğer birçok kalıntı yerinde olmadığı için modelde dikkate alınmadı.[1]

SEE ALSO  Mardin Midyat gezisi (Edanın dünyası) | En doğru midyat gezilecek yerler hakkında tüm bilgiler

Yeniden yapılan köprünün maketi 259.50 m uzunluğunda ve 9.44 m genişliğinde 9 yuvarlak kemerli bir köprüyü göstermektedir.[2] Eurymedon nehrini (Köprüçay) dik açıyla geçen yapının genel olarak düz olan yol güzergâhında, sağ kıyıya yakın rampadan hemen önce sola doğru hafif bir sapma vardır.[1] Antik köprünün yüksekliği için sol sahilde yüksekliği 12.3 m, sağ sahilde 12.2 m olarak belirlenen iki rampanın eğimi esas alınmıştır.[1] Rampanın eğimi kıyı bölgesinde bittiği için köprünün nehri düz bir seviyede geçtiği bilinmektedir.[3] Eski köprünün yüksekliği yaklaşık. 4.1 m daha yüksekti.[2]

SEE ALSO  Beylikdüzü'ne Metro Geliyor! | beylikduzune nasil gidilir ile ilgili en iyi bilgiyi özetleyin

Köprünün yatay orta kısmındaki 6 kemer dışında rampa alanında sel tahliyesi için biri solda (5.11 m genişliğinde) ve ikisi sağda olmak üzere üç küçük kemer bulunmaktadır.[3] Eurymedon nehri eskiden normal su seviyesinde nehrin ortasındaki üç ana kuşağın altından akıyordu. Sağda ve solda bulunan bu üç kemerin ayaklarında, suların temelleri yıkmaması için iki yandan sivrilen kıyı duvarları bulunmaktaydı.[4] Arkeolojik bulgulara göre bu kıyı surlarının uzunluğu membada 8.15 m, membada 4.7 m daha kısadır.[2] Ek bir koruma önlemi olarak köprünün her iki tarafına sivri dalgakıranlar yerleştirildi, ancak bunlar bazı sütunlarda yalnızca tek taraflı gibi görünüyordu.[2] Üç ana kemerin açıklıkları, köprü kalıntılarına göre orta kemer için 23.52 m, her iki taraftaki tonozlu kemerler için 14.95 m olarak belirlenmiştir.[2] Orta kemerin sağında ve solunda yer alan iki sütunun genişliği 9.60 m’dir.[2] Sağdaki köprü rampasının açıkta kalan gövdesi, Anadolu’daki bazı Roma köprülerinde görülen içi boş yapılar[2] ifşa eder. Köprüdeki ankrajlar, antik köprü mimarisinin ne kadar gelişmiş olduğunun bir göstergesidir. Bu ankrajlar birbirine kanca ve halkalarla tutturulmuş 1,5 m uzunluğunda demir çubuklardır. Bu çubuklar alt kesme taşlar hizasında köprü temellerini sağlamlaştırmak için kullanılmıştır.[5] Köprü gövdesi Roma Çimentosundan (Opus Caementitium) yapılmıştır. Bu yapı malzemesi en az bir Selçuklu sütununda da kullanılmıştır.

SEE ALSO  Türk lirası değer kaybı devam ediyor. Kardeş ülke Azerbaycan manatı 9 tl | türk tl değeri bilgisine en eksiksiz genel bakış

Bazı resimler aspendos köprüsü konusuyla ilgilidir

Aspendos Belkıs Köprüsü
Aspendos Belkıs Köprüsü

Görüntülediğiniz Aspendos Belkıs Köprüsü hakkında bilgi keşfetmenin yanı sıra, Ardından, hometown-inn.com ‘nin hemen her gün yayınladığı başka içerikleri arayabilirsiniz.

Daha fazlasını burada görün

aspendos köprüsü ile ilgili anahtar kelimeler

#Aspendos #Belkıs #Köprüsü.

[vid_tags].

Aspendos Belkıs Köprüsü.

aspendos köprüsü.

Hometown Inn ‘ın sağladığı aspendos köprüsü bilgisiyle, size değerli getireceğini umarak daha fazla bilgiye ve yeni bilgiye sahip olmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.. Hometown Inn aspendos köprüsü hakkında bilgi izlediğiniz için samimi teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.